Ungrej

Ungrej shtrihet në një pjesë të sheshte ku konvergojnë disa lugina të përrenjve malor, njëri prej të cilëve është edhe përroj i Ungrejit. Në anën e djadhtë të rrugës hyrëse të Ungrejit në një faqe shpati ndodhet një pyll me gështenja, ku është një aset për banorët e zonës, është shume i frekuentushëm nga derrat e egër.

 

Aty duke qënë lugine është shume prezente mjegulla, kjo ka limituar disa drurë frutor që të zhvillohen. Në afërsi të Kalurës është bima e Bushit( busus sempers virens) megjithëse është shkurre ka një drurë të ngjeshur shume me një ngjyrë të verdhë në të bardhë dhe është përdorur për punime druri artistike, llullat, pipat, krehërat për flokë , lugë për kuzhine, bosht për të tjerr lesh etj.

 

Duke qënë luginë karateristike ka favorizuar zhvillimin e drurit të arrës e lajthizës. Janë kultivarët autoktone si gushtaku që bëhen për periudha të shkurtra. Dhia është kafsha më e përshtatshme për tu mbarshtuar.

 

Natyra ka krijuar në zonën e Ungrejit një peisazh sat ë bukur aq edhe interesant për t’u eksploruar.Pyjet e fshatit të Kalorit, kodra e Sukaxhisë, vendi ku është kisha dhe qela e priftit në fshatin Kashnjet, Kerbushi, pyjet e Planës së Ndue Pjeter Markut në fshatin Kalivaç, fushat e Mdhona (e Mëdha) dhe Kroi I lugjeve në pyjet e fshatit të Zimajve, Kroi Ballas etj janë disa nga bukuritë natyrore që mund të sodisni ndërsa vizitoni këtë krahinë.

 

Për bukuri të rrallë shquhet Bjeshka e Kashnjetit e cila është pasuri e jashtëzakonshme e natyrës. Zona ka dhe pasuri të tjera me vlera sicc është Keshtjella e Kastrit, në majën e Komlikut mbi Fregen janë gjurmët e një objekti të lashtë vrojtimi, themelet e shkollës së parë shqipe të hapur në zonën e Kashnjetit me 1902 nga prifti dom Prend Suli.

 

Aty është këmbbana e dhuruar nga Vatikani dhe Qeveria Italiane. Në zonën e Ungrejit funksionojne katër kisha: e Kalivaçit, Kashnjetit, Ungrejit dhe e Kalorit, por zona e ka dhe festat e saj ndër të cilat: Shumhilli (Shen Mhilli), Darkën e Djathit në dhjetë ditëshin e fundit të gushtit etj.

 

Të gjitha keto të ndërthurura me mikpritjen bujare e gatimet e mrekullueshme tradicionale të zonës po nxisin gjithnjë e më shumë interesin për ta vizituar zonën, e mësuar më shumë rreth saj. Për këtë arsye disa familje po përpiqen që të hapin bujtinat e tyre.

Related Posts

Last News & Events

 • Promovimi i turizmit lagunor

  Në Lagunën e Kune Vainit në Lezhë, u organizua një aktivitet ku u prezantuan vlerat më të mira të zonës, si dhe u mundësua një guidë e plotë për të pranishmit. Nisma u ndërmorr në ditën ndërkombëtare të parqeve të Europës. Specialistë të mjedisit, si dhe nxënës shkollash shijuan larminë e biodiversitetit që të ofrojnë […]

 • Kajakë n’Drin

  Gara me kajak në lumin Drin… Kjo është nisma më e re e bashkisë së Lezhës për të promovuar turizmin në Lezhë. Sektori i sportit në bashkinë Lezhë organizoi me të rinjtë këtë aktivitet, që tërhoqi vëmendjen e qytetarëve. Ndjesia për ata që e provuan një sport të tillë ishte e jashtëzakonshme. Edhe pse garuesit […]

 • Kroçere me turistë edhe në Shengjin

  Për herë të parë në gjirin e Shëngjinit ka mbërritur një kroçere me mbi 600 turistë nga vende të ndryshme të botës. Kroçerja mbërriti pasditen e së hënës, ndërsa turistët të orientuar nga agjencitë turistike eksploruan bukuritë natyrore dhe shijuan gastronominë e Lezhës. Esat Dushku, shef i marketingut në portin e Shëngjinit u shpreh se […]

 • Plazhi i Tales, destinacioni më i ri i bregdetit shqipëtar

  Plazhi i Tales po bëhet gati për çeljen e sezonit turistik, ndërsa autoritetet lokale po punojnë për pastrimin dhe sistemimin e vijës bregdetare. Në zonë janë ende punëtorët e shërbimeve që po bëjnë largimin e mbeturinave të sjella në breg nga deti. Janë më shumë se 3 km vijë bregdetare e cila do t’i nënshtrohet […]

 • Pashke ndryshe në Lezhë

  Dhurohen 3 mije veze Një shportë gjigande me vezë u vendos këtë mëngjes në sheshin “Papa Gjon Pali II” të Lezhës, si një mikpritje e veçantë lezhjane për festën e Pashkëve. Ringjallja e Krishtit në qytetin e Lezhës u festua ndryshe këtë vit. Bashkia e Lezhës e ndihmuar nga biznesmenë dhuroi rreth 3 mijë vezë […]