Ishull – Lezha

Reliev fushor, i rrethuar në veri nga lumi Drini, në juglindje nga laguna e Vainit, në perëndim nga plazhi i Vainit ndërsa në lindje nga qyteti i Lezhës e bëjnë një zonë të lakmuar për të jetuar e sigurisht për të zhvilluar turizëm. Turizmi në këtë zonë është shfaqur që herët , pasi fshati ishte si një zonë e qetë dhe frytdhënëse, por që arriti kulmin e tij në shekullin XX më ndërtimin e Hotelit të Gjuetisë.

Ishull-Lezha dhe këneta e Vainit pranë saj përbëjnë një kompleks natyror tërheqës për turistët ditorë të pasionuar pas natyrës dhe ushqimit të mirë. 

Hoteli i Gjuetarëve në Ishull-Lezhë, Vila e Kontit Çiano, ka historinë e vet dhe vlera arkitekturore, që i ruan ende edhe sot. E kaluara dhe tradita, vazhdon të ruhet ende në pjesën funksionale të rezidencës. Kompleksi në fjalë, është projektuar nga italianët dhe u ngrit nga Konti Çiano, në vitet ’38-’39. Vila ishte vendi i preferuar i ministrit të Jashtëm të Italisë dhe projektuesit kryesor të operacioneve ushtarake, strategjike e diplomatike të Duçes.

Ai vinte atje së bashku me miqtë e vet, ushtarët, shoqet, dhe kalonte kohën e qëndrimit në Shqipëri. Pas çlirimit të vendit, Vila e Kontit Çiano, ka qenë vendi i preferuar edhe për diktatorin Enver Hoxha, (nga historianët thuhet se në atë vend, është mbyllur dhe ka shkruar fjalimin e tij në Kongresin e I-rë të PKSH).

Ndërtesa zë një territor prej rreth 20 dynymësh, ndërsa me gjithë kopështin rreth saj, shkon gati 30 dynymë. Anash saj kalon lumi. Rosat, peshq e bretkosa, mund të shihen fare mirë tek bashkëjetojnë. Kanata të vjetra dritaresh, perde të thjeshta, si çarçafë të bardhë, dysheme që kërcasin teksa ecën sipër tyre, vatra guri të gdhendura, korridore dhe dhoma të viteve të para çlirimit janë janë gjithçka që ndodhet në këtë vend pasi këtu modernia, nuk është aspak në plan të parë.

Hoteli i Gjuetisë është një ndërtesë historike shumë e bukur, gjithmonë e vlefshme për t’u vizutuar, ndërsa disa kilometra më tutje gjendet një ishull që ndan detin Adriatik nga laguna e Vainit ku gjenden disa restorante të këndshme për gatime tradicionale apo thjeshtë peshk të freskët. Hoteli i Gjuetisë është një ndërtesë e realizuar me gur të bardhë dhe dru dhe sot përdoret edhe nga turistët e vrojtimit të zogjve

Ishull – Lezha, Në dokumentat historike turko-veneciane të shek. XV përmendet shpesh Ishulli i Lezhës. Pasi Lezha u pushtua nga turqit me 1478 dhe qyteti u dogj, banorët e tij u zhvendosen në një zonë, jo shumë larg ne ishullin e formuar në grykderdhjen e lumit të Drinit. Ishulli i Lezhes u bë një vendbanim kryesor për lezhjanet.

Në vitet 1478-1501, për 23 vjet, Ishulli i Lezhes, ishte i vetmi vend në bregdetin e Shqipërisë së Veriut, që qëndroi i lirë, i pavarur dhe i vetëadministrueshëm.

Related Posts