Mali i Veles

Vela është maja më e lartë në Lezhë dhe mjaft e dukshme edhe nga larg. Ajo ka një majë të thepisur dhe është pika më e lartë natyrore në Bashkinë e Lezhës 1172 m mbi nivelin e detit . Në majë shkëmbore të ketij mali vërehen gjurmë në ngjyrë kafe të ndezur për të cilët vendasit kanë hamendësuar se ka qënë një pikë ku ankoroheshin anijet.

Sipas gojëdhënave ka qënë i veshur me pishë, po për shkak të një zjarri e ka dëmtuar, me pas shirat e zhveshën dhe nuk ka pasur mundësi rigjenerimi. Arrihet me makina të larta dhe të përshtatshme për të ecur në rrugë të vështira. Ka një klimë kontinentale deri në nuancë alpine. Karakteristikë e kësaj zone është bima autoktone pisha e zezë.

Fshati i Velës është i vendosur në terrene të zbutura kodrinore të bazës së majës së malit Velë. Gjithashtu karateristikë është zhvillimi i arrës, gështenjës e lajthizës. Dhia është kafsha më e përshtatshme për tu mbajtu. Tek vreshtat karakteristike është rrushi tajke, një frut i kendshëm për tu shijuar. Krahas tajkes është edhe varieteti bajrajtar.

Vite më përpara, në anët e Velës kanë punuar në hapje galerish për mineralet e bakerit rreth viteve 50.

Të mali i majës së Velës ndodhet një vend me emrin Bulgjator. Është një shesh i vogël me burime me ndonjë qershi të egër, borica dhe dardha të egra. Ka shërbyer si vend pushim për ata që mblidhnin boronica dhe për mrizuar për vend pushim, ngjan me një ballkon natyrorë.

Karakteristikë është bima mjeksore e Sherebelës me perqindje e vajit Eterik (me efekt kurus) është me e larta në republike si përqindje. Është një potecial për turizëm malor dhe për bujtina të vogla. Vela është mjaft e përshtatshme për hiking dhe alpinizëm.

Related Posts