Kallmeti

Është një zonë krejt unike, me pasuri kulturore, natyrore e historike duke qënë mjaft interesante për vizitorët.

Një gojëdhënë e vjetër thotë se dikur ky fshat ishte i mbuluar nga uji, i cili duke u pakësuar la pas lym e baltë që ndikoj në rritjen e kallamit të egër, bime kjo nga e cila mendohet se vjen edhe emir i fshatit Kallmet.

Kallmeti është një vendbanim i lashte. Gjetjet arkeologjike në të gjithë shtrirjen e fshatit tregojnë se këtu është banuar që nga periudha e gurit të ri e deri në antikitetin e vonë. Edhe pas pushtimit romak popullsia vazhdoj të banojë këtu dhe krijoj kulturën e saj të veçantë. Këtë e dëshmon varreza mesjetare shek 6-8 e.s.

Kallmetorët krijuan kulturën e tyre, kristalizuan tiparet dalluese duke e bërë këtë fshat një njësi etnografike të veçantë në rrethin e Lezhës dhe krejt Shqipërinë. Dalluese është veçanërisht veshja e grave dhe e vajzave me rroba krejt të bardha (vazhduese e veshjes Ilire).

Kallmetorët janë bujq dhe vreshtarë të mire, ata krijuan varietetin e rrushit kallmet, fasulen me emrin kallmet dhe ullirin kokërr madh kallmet që përmendet në literaturën shkencore bujqësore. Në Kallmet janë ngritur monumente të kulturës si Kisha e Eufemise e shekullit XIII-të, një vend i shenjtë ku kryhet edhe  pelingrinazh nga besimtarë që vinë edhe nga jashtë zonës. Kisha Eufemia është vlerësuar nga Këshilli i Qarkut Lezhë si monument i rëndësisë se veçante

Rruga drejt fshatit Kallmet i Vogel

Një monument i kohës tone është zbukurimi i brendshëm i kishës së Shën Kollit. Kallmeti është I njohur edhe për figura të shquara që kanë dalë nga kjo trevë dhe që kanë kontribut të veccantë në historinë e kombit si Frang Bardhi, Dod Koleci, Prend Suli, Luigj Bumçi, etj.

Ne vitin 1671 Kallmeti kishte 35 shtëpi me 350 fryme. Disa familje u larguan dhe u vendosen në fshatin e sotëm Kallmet të Tiranës. Kallmeti ka qënë trevë e kuvendeve dhe e veprimtarive patriotike për zonën veriore.

pamje nga lart e Kallmetit

Fshatrat e Kallmetit ndriçohen në rrezet perëndimore të malit Velë, në kodrat e ulëta në të dy anët e rrugës automobilistike Lezhë -Vau i Dejes. Janë te pasura me burime natyrore uji, kullota dhe të mbuluara me ullinj shekullore dhe vreshta të shumtë.

Kallmeti, vendi i verës dhe ullishtave në rajonin e Lezhës, një nyje ndërlidhëse dhe qëndër zhvillimi kryesore mes Rajonit Lezhë dhe Shkodër.

Kallmeti mbetet një qëndër e rëndësishme e turizmit në Lezhë. Atraksioneve turistike në sajë të dy vendeve me mjaft vlera dhe peshë historiko-kulturore si: Kisha e Shën Eufemisë në fshatin Kallmet dhe Kishës së Shën Gjonit në fshatin Merqi (vendi u mbajt Kuvendi i Arbërit) janë itenerari kryesor i vizitorëve e turistëve. Objekte të tjera historike, kulturore e natyrore me interes për tu vizituar janë :

 Ura “Plak Gjon”

Kisha “Zemra e Krishtit”

Kisha e Shën Gjinit.

Mullinjt e Vjeter te Kallmetit

Kroji i Kolecit

Pylli i Kishës Shën Eufemia

Shpella e Hutit

Ulli mbi 1500 vjeçar

Burgu i Hajdarit

Related Posts